Keukenhof’s flower paradise

k6 - Copy (2)In Lisse, about half an hour from Schiphol Airport or Leiden Centraal, you can find Keukenhof’s flower gardens. With around 15km of paths to walk, it’s one of the biggest in Europe. Of course, tulips are an essential part of the Netherlands so ever since I arrived here in the autumn, I’ve wanted to see them. The gardens are only open for a couple of months a year, so yesterday I finally jumped on the train to Schiphol, bought a combiticket for 24 euros (including the bus to Keukenhof, adult entrance and bus back to Schiphol, Haarlem or Leiden) and joined the queue. Even though it was a normal Thursday morning, but very sunny and nice, there were lots and lots of people queuing for the buses (which there was a constant flow of, thankfully) and the park itself was full of visitors, well above the usual amount according to Google. But despite being packed, it was just as mesmerising as you’d expect, with all the tulips and other flowers that often looked like impressionist paintings.

Puolen tunnin päässä Schipholin lentokentältä tai Leiden Centraalilta Lissessä on Keukenhofin kukkapuisto, jossa on 15 kilometrin verran polkuja ollen siten yksi Euroopan suurimmista. Koska tulppaanit ovat tietenkin tärkeä osa Hollantia, päätin heti syksyllä, että haluan nähdä niitä. Puisto on auki vain pari kuukautta vuodessa, joten eilen hyppäsin vihdoin Schipholin junaan, ostin combilipun 24 eurolla (sisältäen bussimatkan Keukenhofiin, aikuisen pääsylipun ja bussin takaisin Schpholille, Haarlemiin tai Leideniin) ja liityin jonoon. Vaikka oli siis ihan tavallinen torstaiaamu, tosin aurinkoinen ja hyvä sää, bussijono oli todella pitkä. Busseja meni kuitenkin siinä vaiheessa jatkuvasti, joten jonottaminen meni sinänsä nopeasti. Puisto oli myös täynnä ihmisiä ja Googlen mukaan paljon tavallista kiireisempi, mutta siitä huolimatta kokemus oli upea, ja tulppaanit ja muut kukat näyttivät usein impressionistisiltä maalauksilta.

k21k2 - Copy (2)
I spent a good five hours there without even taking the boat tour or exploring the bulb fields, so you do need quite a bit of time, but it also means it’s worth the price. The food and drinks there not necessarily – be cleverer than I was and take something with you! I bought a 0,5 l drink for 3,25e, which is pretty ridiculous. In addition to a huge amount of flowers, they have some animals there (in a separate area, not just roaming around), but I’ll save those pictures for another post… This one is just for tons of flower photos! Indeed, if you do go to Keukenhof, take your camera and you’ll have great greeting card and calendar pictures for the next 40 years. Keukenhof is open until 21 May in 2017.

Vietin puistossa viitisen tuntia ottamatta veneretkeä tai menemättä pidemmälle tulppaanipeltojen luo, joten reissuun pitää varata kunnolla aikaa, mutta toisaalta se tekee siitä myös hintansa arvoisen. Ruoka ja juoma paikan päällä sen sijaan ei ole järkevästi hinnoiteltua, joten kannattaa pakata jotain mukaan. Itse ostin puolen litran juoman 3,25 eurolla, mikä on aika älytön hinta. Valtavan kukkamäärän lisäksi puistossa on myös jotain kotieläimiä (erillisellä alueella, ei kävelemässä ympäriinsä), mutta taidan säästää eläinkuvat erilliseen postaukseen… Tämä on vain kukkakuvia varten! Ja tosiaan kamera kannattaakin ehdottomasti ottaa mukaan Keukenhofiin, niin saat kortti- ja kalenterikuvia seuraavaksi 40 vuodeksi. Keukenhof on auki 21. toukokuuta asti tänä vuonna.

k3 - Copy (2)k15 - Copyk23k16k9 - Copy (2)k25k13 - Copy (2)k14 - Copy (2)k17k59k18k12 - Copy (2)k78k27k19k60k61k65k28k62k86k71k66

k89
Enter a caption

All photos by me, as usual. If you want to use any of them, ask me at thisworldinfocus@gmail.com 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s