Zaandam, the town that looks like a cartoon

z3So I’ve already told you that Leiden is a great place to visit from Amsterdam, but if you only have a couple of hours (and even if you do have more), Zaandam is worth a visit. I took the train from Amsterdam Centraal the other day when it was all sunny and nice and in less than 15 minutes I arrived in this small town that essentially looks like a cartoon or a toy, maybe a film set. Don’t get me wrong, there’s not much to do there and you will probably want to return to Amsterdam after a couple of hours like I did, but it’s something you just have to see. Plus there are some nice little shops in Zaandam, such as Zaansch Faam that sells quirky home decor and things (I bought the cutest night light I’ve ever seen). Anyway, as Zaandam’s architecture and style is what really sets it apart, I’ll just show you in pictures:

Olen jo kertonut, että Leiden on loistava paikka päiväretkelle Amsterdamista, mutta jos aikaa on vain pari tuntia (ja vaikka sitä olisi enemmänkin), Zaandam on ehdottomasti vierailun arvoinen. Muutama päivä sitten hyppäsin junaan ja alle viidentoista minuutin päässä Amsterdam Centraalilta olin tässä piirretyn ja lelumaisen oloisessa pikkukaupungissa. Siellä ei ole juurikaan tekemistä ja itse viivyin vain tunnin tai kaksi, mutta paikan näkeminen on mielenkiintoinen kokemus jo itsessäänkin. Lisäksi siellä on joitakin kivoja pieniä kauppoja kuten Zaansch Faam, joka myy hauskoja ja erikoisia sisustustarvikkeita (itse ostin ehkä maailman suloisimman yövalon). Mutta koska juuri Zaandamin arkkitehtuuri ja tyyli tekevät siitä niin erityisen, tässä vähän kuvia reissultani:

z4z9z5z10z8z7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s