Leiden in one day

Leiden is a quaint little town some 30 minutes from Amsterdam. In many ways, the two are very similar: they both boast beautiful, typically Dutch architecture and quirky curiosity shops.

But Leiden is much smaller and more idyllic. It’s a student town and about 30% of all people in the town are associated with the university, so it could get quite claustrophobic – but at the same time, the university alone has over 20 000 students plus loads of staff, so you won’t actually recognise a third of everyone you see in town.

Leiden on söpö pikkukaupunki noin puolen tunnin päässä Amsterdamista. Ne ovatkin monella tavalla keskenään samanlaisia: kaupunkeja yhdistää tyypillinen hollantilainen arkkitehtuuri ja pienet erikoisputiikit. 

Leiden on kuitenkin paljon pienempi ja idyllisempi. Se on opiskelijakaupunki, jonka asukkaista 30% on tekemisissä yliopiston kanssa, oli se sitten opiskelijana, professorina tai muuna henkilökuntana. Se kuulostaa toki huimalta, mutta yliopistossa on pelkkiä opiskelijoitakin yli 20 000, joten kaupungillakaan ei oikeasti tunnista joka kolmatta vastaantulijaa.
leiden13
leiden21leiden10leiden14leiden11On my day trip, Leiden was surprisingly quiet, especially for a Saturday. The only place that was busy was the market, a weekly event taking place every Saturday – with a smaller one on Wednesdays, it seems to be very popular among tourists and locals alike (and for good reason: there were clothes, flowers, foods and all sorts on offer). We took a stroll through the market area, and bought freshly-baked stroopwafels from a stall. They were absolutely lekker and didn’t even cost much. I’d fully recommend them!

Omalla päiväretkelläni Leiden oli yllättävän hiljainen erityisesti siihen nähden, että oli lauantai. Oikeastaan ainoa paikka, jossa oli vilkasta, oli keskustassa oleva tori, joka järjestetään joka lauantai (ja hieman pienempi versio siitä järjestetään keskiviikkoisin). Se tuntuukin olevan niin turistien kuin paikallistenkin suosiossa ja hyvästä syystä – kojuilta löytyi kaikkea vaatteista ja esineistä kukkiin ja ruokaan. Kävelimme koko markkina-alueen läpi ja ostimme lopulta vastaleivotut stroopwafelit. Ne olivat todellakin lekker eivätkä edes maksaneet paljon, joten suosittelen niitä lämmöllä!

leiden26leiden23leiden27One of the main spots in town was obviously the Burcht van Leiden, which is a small fort of sorts on top of a hill overlooking the whole town. The views were lovely (as you all know, I love the look of old rooftops):

Yksi parhaista kohteista kaupungissa oli tietysti Burcht van Leiden, joka on jonkin sortin pikkuinen linnotus/muuri, josta näkee koko kaupungin ylle. Näkymät olivat siis todellakin hienot (kuten varmaan tiedätte, rakastan vanhoja kattoja):

leiden18leiden15leiden19leiden20leiden24leiden17

We then continued our trip through the town and its many canals…

Jatkoimme matkaa kaupungin läpi ja näimme sen kanavaverkoston…

leiden22leiden28leiden29

…Until we decided to visit this old, Gothic church called Pieterskerk – and escaped the rain for a while too! A charming stop, and the 3€ entry fee was not too bad.

…Kunnes päätimme käväistä vanhassa Pieterskerk-nimisessä goottilaiskirkossa – ja samalla paeta sadettakin hetkeksi! Pääsymaksu 3€ ei ollut paha ja itse kohde oli kaunis.

leiden38leiden41leiden40leiden43leiden42leiden33leiden1
The beauty of the old church was only slightly compromised by the cleaning machines:

Vaikka siivouslaitteet ehkä hieman haittasivatkin vanhan kirkon kauneuteen keskittymistä:

leiden39After we left, we still got to enjoy Leiden’s evening lights before I headed back to the train – a perfectly timed day trip from Amsterdam!

Lähdettyämme kirkosta ehdimme vielä ihailla Leidenin iltavalaistusta ennen juna-asemalle paluuta – siis loistavasti ajoitettu päiväretki Amsterdamista!

leiden45leiden46leiden47

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s