Autumn in Vondelpark

v15[I went a little overboard with the photography (as always), but there are bits to read as well, I promise!] [Tulin kuvanneeksi taas tosi paljon (kuten aina), mutta kuvien lomassa on myös tekstiä!]v9

One of my favourite things about big cities is their parks. I know this sounds ironic, but it actually makes sense: some of the magic comes from the fact that these lovely, quiet green spaces are in the middle of a busy city. The contrast is fascinating and makes both spaces – the city and the nature – seem less overwhelming in a way. So because of this, and because of the fact that it’s an incredibly beautiful time of the year here in Amsterdam, I decided to head to Vondelpark for the first time. Already the walk (or bike ride!) to the park in the autumn colours is very nice when the views look like this:

Yksi asia, mitä rakastan suurkaupungeissa, on niiden puistot. Se kuulostaa ehkä ironiselta, mutta se ei oikeasti ole kovinkaan hullu ajattelutapa: osa niiden vetvoimasta tulee juuri siitä, että nämä rauhalliset, kauniit viheralueet ovat keskellä suurkaupungin meteliä. Niiden kontrasti on oikeastaan kiehtova ja saa molemmat osat – kaupungin ja luonnon – tuntumaan vähemmän tukahduttavilta. Ja koska tämänhetkinen syyssää on tehnyt Amsterdamista erityisen kauniin, päätin käydä Vondelparkissa ensimmäistä kertaa. Jo puistoon kävely (tai pyöräily!) syksyisessä kaupungissa on todella mukavaa, kun maisemat näyttävät tältä:

amsterdamamsterdam2The first thing you notice when you arrive is the incredible amount of birds and birdsong. The parakeets (!!) especially are incredibly chatty. And yes, there are parakeets in Amsterdam! Vondelpark is where you’ll find most of them. I’ve learnt that they’re rose-ringed parakeets, they are quite small and green with a red line across their neck (hence the ‘rose-ringed’). But there are also a bunch of other birds, as you’ll see from the pictures! I was actually really happy to see the grey heron (?), as I’d seen them on streets in Amsterdam but never had my camera on me.

Ensimmäinen asia, minkä huomaat saapuessasi, on lintujen ja linnunlaulun mieletön määrä. Varsinkin papukaijat (!!) tykkäävät olla äänessä. Ja tosiaan, Amsterdamissa on papukaijoja! Vondelparkista löytyy selvästi suurin osa niistä. Lajin nimi on ilmeisesti kauluskaija (niiden kaulassa on punainen raita, joka on siis ikään kuin kaulus). Mutta siellä on myös paljon muita lintuja, kuten kuvista tulee huomaamaan! Olin iloinen, että näin harmaahaikaran (?), koska niitä on näkynyt täällä ihan kaduillakin välillä, mutta en ole aiemmin törmännyt niihin kameran kanssa.v2v5v8v6v21v18v4The park itself is quite big and nice for little walks or just sitting by a pond and reading (or feeding the birds!). There were also lots of dog walkers there when I went in the afternoon. It’s also very conveniently located by the Van Gogh museum and Rijksmuseum, an area worth exploring in itself, so it’s perfect for a relaxing break on your city holiday. Of course, at this time of the year it can get quite cold, but in the summer, it would also be the ideal picnic location!

Vondelpark on melko iso ja sopii hyvin pienille kävelyille tai vaikka vain lammen äärellä istumiselle hyvän kirjan parissa (ja lintujakin voi ruokkia!). Puisto näytti myös olevan koiranulkoiluttajien suosiossa ainakin juuri iltapäiväaikaan. Se sijaitsee hyvällä paikalla aivan Van Gogh -museon ja Rijksmuseumin kupeessa – joka on alueena hieno ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Kesäisin puisto olisi myös loistava paikka piknikille!
v22v19v16v26v24v29v27v28v30v39v36v31v40v41v33v35v48v44v37v54As I was leaving, I got to witness a beautiful sunset too:

Oman kävelyni lopuksi aurinko ehti juuri vielä laskeutua sopivasti:

v42v45v46v50

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s