Montserrat, Catalonia

m1So if you’ve been following me on Instagram or if you’ve read my previous Barcelona posts, you might have noticed that I visited Montserrat, just outside Barcelona, and absolutely loved it.

It’s a great half-a-day trip from Barcelona, as the journey takes around an hour. We took off at around 9am and after nearly boarding the wrong train at the Espanya station (We had already got on the train, asked someone if it goes to Montserrat – “I’m not quite sure, but I think so” – and sat down, when we started getting a little bit suspicious seeing as all of the tourists stayed on the platform and only a handful of people got on the train. We got off just in time and as the train took off, we saw the “I think so” man looking at the platform worryingly – luckily he seemed to notice that we’d made it out!), we got to Montserrat quite early, with enough time to walk around before a boy choir performed. The train doesn’t go directly to the monastery area, but you have to change to either a funicular or a cable car. We picked the funicular.

Jos olet seurannut minua Instagramissa tai olet lukenut aiempia Barcelona-kirjoituksiani, olet varmaan jo huomannutkin, että kävin reissun aikana myös upealla Montserratilla aivan Barcelonan ulkopuolella.

Käynnin vuorella ja luostarissa saa hyvin mahtumaan puoleen päivään, sillä matka Barcelonasta sinne kestää noin tunnin. Me lähdimme aamuyhdeksältä ja ehdimme sinne hyvissä ajoin ennen poikakuoron esiintymistä luostarissa (Vaikka meinasimmekin mennä väärään junaan Espanyan asemalla; nousimme junaan ja kysyimme joltain toiselta matkustajalta, meneekö juna Montserratiin – hän vastasi, ettei ole ihan varma, mutta luulee niin – ja ehdimme jo istua alaskin. Meitä alkoi kuitenkin epäilyttää, kun kaikki muut turistin näköiset henkilöt jäivät seisomaan laiturille, kun itse junaan nousi vain kourallinen ihmisiä. Jäimme junasta pois juuri ajoissa ja näimme, kuinka mies, jolta olimme kysyneet junan päämäärästä katseli huolestuneena ulos junasta, kun se ajoi pois. Onneksi hän näytti huomaavan, että olimme kuitenkin ehtineet jäädä pois!). Junamatkan jälkeen pitää vaihtaa joko funikulaariin tai köysirataan, joista valitsimme funikulaarin.m30
m2m3m4m31
After we arrived, we walked around taking pictures of the views, the mountain itself and the monastery area (and of course some monks and nuns). It’s an absolutely picturesque place, so you should make sure you have your camera on you with lots of space on the memory card (one of us ran out of battery and the other one of space in the end). Just choosing the pictures for this blog post seemed like an impossible task, as everything we saw was worth a picture. All the cats included. The scenery did immediately make us both think, after seeing lots of Gaudí sights earlier in the week, that he must have seen Montserrat too and been inspired by it, as parts of the mountain looked as though they were sculptures designed by Gaudí.

Saavuttuamme kiertelimme kuvaamassa näkymiä, itse vuorta sekä luostarialuetta (ja toki myös munkkeja ja nunnia). Paikka on todella kaunis ja kuvauksellinen, joten sinne kannattaa todellakin ottaa mukaan kamera sekä tilava muistikortti (yhdeltä meistä loppui akku ja toiselta tila). Pelkästään kuvien valikoiminen tähän kirjoitukseen tuntui käytännössä mahdottomalta, koska kaikki mitä näimme oli kuvaamisen arvoista. Kaikki kissat mukaan lukien. Näkymistä tulikin heti mieleen kaikkien Gaudí-nähtävyyksien jälkeen, että hänenkin on täytynyt nähdä Montserrat ja inspiroitua niistä, sillä jotkut vuoren osista näyttivät aivan kuin Gaudín suunnittelemilta veistoksilta.

m6m5m7m8m12m10m11
We then listened to a bit of the boy choir’s performance – while people who had been queuing for hundreds of metres went to see the Black Madonna one by one – and generally view the monastery a bit more closely. It had gorgeous decorations and statues, though some of them were quite scary too (I will be making a separate post about all of the strange and creepy statues and paintings we saw!).

Kuuntelimme sitten poikakuoron esitystä vähän aikaa – samalla kuin ihmiset, jotka olivat jonottaneet satoja metrejä, pääsivät katsomaan Mustaa Madonnaa yksitellen – ja ylipäätään tarkastelimme itse luostaria hieman lähemmin. Siellä oli paljon hienoja koristeita ja patsaita, vaikka jotkut niistä olivat pelottaviakin (teen erillisen postauksen kaikista omituisista ja pelottavista patsaista ja maalauksista mitä näimme!).

m15m17m18m19m20
Finally, we took a little walk to see if we wanted to go anywhere higher up in the mountains, but decided it wouldn’t be worth it as the funicular route wouldn’t take us all the way to the top and we didn’t want to spend ages just getting to the very top to see the views – undoubtedly they would have been quite cool with the monastery below us (which is why we would’ve gone), but the views were pretty spectacular anyway. Moreover, the funicular would have taken us to a place called Pla de les Taràntules (The Tarantula Plain), which sounded quite disconcerting considering we’re both arachnophobic. So instead, we took some more pictures and saw lots of cats, and made it back to Barcelona for the afternoon!

Lopuksi kiertelimme aluetta vielä vähän miettien, pitäisikö meidän jatkaa funikulaarilla vielä ylemmäs, mutta päätimme, ettei se olisi sen arvoista, sillä funikulaari ei kuitenkaan mennyt huipulle asti, joten olisimme joutuneet käyttämään vielä aika paljon aikaa siihen, että saisimme näkymät, joissa luostari itsessään olisi alapuolellamme (minkä takia sinne siis olisi lähinnä menty). Näkymät olivat kuitenkin jo melko hätkähdyttävät joka tapauksessa. Kaiken lisäksi funikulaari olisi vienyt meidät paikkaan, jonka nimi oli Pla de les Taràntules (tarantellatasanko), mikä kuulosti aika huolestuttavalta ottaen huomioon, että kärsimme molemmat jonkinasteisesta araknofobiasta. Joten sen sijaan päätimme ottaa lisää kuvia ja näimme paljon kissoja sekä pääsimme takaisin Barcelonaan jo iltapäiväksi!

m22m23m21m16m25m24m26m27m2810montserrat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s