Barcelona by night, according to Gaudí

5It’s common knowledge that some of Barcelona’s most famous landmarks are Gaudí’s remarkable architectural ventures. As a Barcelona first-timer, I wanted to see quite a few of them, as they are truly unique and impressive (despite being tourist traps, obviously).

We stayed in the l’Eixample area of Barclona, which was convenient for many of Gaudí’s works. On our first night in Barcelona, after arriving late in the evening, we took a stroll to Casa Batlló. It was impressive, with beautiful, interesting and imaginative details – while I haven’t seen what it looks like on the inside, I was happy just seeing it from the outside, although I do recommend that you see some Gaudí buildings from the inside too. But if you do go see Casa Batlló simply from the outside like we did, it won’t take you long at all, and once you’re in the area, you can go visit the nearby La Pedrera too.
6
Barcelonan tunnetuimpiin maamerkkeihin kuuluu ehdottomasti Gaudín arkkitehtuuri, joten ensikertalaisena halusin nähdä useita Gaudín töitä. Siitä huolimatta, että ne ovat toki turistikohteita, ne ovat myös todella ainutlaatuisia ja vaikuttavia.

Hotellimme oli l’Eixamplen alueella, joka oli loistava sijainti Gaudí-kohteisiin nähden. Ensimmäisenä iltana saavuimme kaupunkiin myöhään illalla ja päätimme vain kävellä läheiselle Casa Batllólle. Rakennus oli hieno ja täynnä kauniita, mielenkiintoisia ja mielikuvituksellisia yksityiskohtia. Vaikken olekaan nähnyt rakennusta sisältä, tuntui riittävältä nähdä se vain ulkoa. Suosittelisin kuitenkin käymään sisällä joissain Gaudín rakennuksista – ja reissun Batllólle voi helposti yhdistää läheiseen Casa Milaan / La Pedreraan.

4Unlike with Battló, we decided to go to an audiovisual evening show and tour of La Pedrera after seeing some videos of it online. I have to say, while it’s expensive, it was probably one of my favourite bits about the whole trip, so I’d absolutely recommend it. The steep price of 34 euros is actually worth it, and in addition to the experience, you get a glass of Cava and some snacks at the end of the 1h 20 min tour. Even if you don’t take the tour with an audiovisual show, the roof is the most interesting and impressive bit about the whole building, so make sure you visit it.


Päätimmekin mennä iltakierrokselle ja audiovisuaaliseen näytökseen La Pedreraan nähtyämme joitain videoita siitä netissä. Vaikka kierros onkin kallis, se oli ehdottomasti yksi suosikkihetkistäni koko matkan aikana, joten suosittelisin sitä lämpimästi. 34 euron hinta kirpaisee, mutta kokemus on oikeastaan sen arvoinen. Lisäksi hintaan kuuluu lasillinen Cavaa ja pientä naposteltavaa kierroksen lopuksi (kierros kestää noin 1h 20min). Vaikket menisikään kierrokselle, johon kuuluu audiovisuaalinen näytös, kannattaa kuitenkin mennä kierrokselle, johon sisältyy käynti rakennuksen katolla
, koska se on varmasti talon mielenkiintoisin osa.

6We arrived a little early for our tour, but when we were let inside, we had a little bit of time to take some photos before the actual tour started (and both photos and videos are allowed/welcomed throughout the whole thing). The guide was nice and spoke good, clear English, and shared some interesting facts about the house that we’d been wondering about beforehand (e.g. if there are people living in the flats – there are still some renting them! The rent is quite cheap, but of course they have to endure constant tourist groups, but it is a truly unique place to live and apparently the apartments are large too. Plus it’s a UNESCO world heritage site! We also heard that there had been a lift in the building back in the day already and it took 10 minutes to get to the top of the seven-floor house). We were actually given the choice to take the stairs or the lift (a modern one!) to the top. Out of our group, most took the lift, which I thought was quite surprising. In addition to an older American couple, we were the only ones to take the stairs. It is more exhausting than you’d think, so beware, but we still made it (which means pretty much anyone will!). Also, note that the numbers on the doors on each floor don’t correspond with the actual floor you’re on! It was quite depressing to read “fourth” when we had been climbing up the stairs for ages, but it turned out to be the final floor in the end!

Saavuimme paikalle hieman etuajassa, mutta meidät päästettiin sisään hieman ennen kierroksen alkua ottamaan kuvia (valokuvaaminen ja videokuvaaminen sallitaan koko aikana). Oppaamme oli mukava ja puhui hyvää, selkeää englantia sekä kertoi paljon mielenkiintoisia faktoja niin talon historiasta kuin nykykäytöstäkin. Olimmekin pohtineet joitakin asioita etukäteen, kuten sitä, asuuko siellä tänä päivänä ketään (Asuu! Vuokra on halpa, mutta toki rakennuksessa käy jatkuvasti turistiryhmiä. Se on kuitenkin todella ainutlaatuinen asuinpaikka ja kuulemma asunnot ovat myös isoja. Lisäksi se on UNESCOn maailmanperintökohde!). Kuulimme myös, että siellä on ollut hissi jo alusta asti, joskin sillä on kestänyt 10 minuuttia nousta ylimpään (seitsemänteen) kerrokseen. Meille annettiinkin mahdollisuus nousta ylös joko (modernilla!) hissillä tai kiivetä portaita pitkin. Yllättäen suurin osa meni hissillä, ja ainoastaan me sekä vanhempi amerikkalaispari päätimme mennä portaita pitkin. Varoituksena voin sanoa, että se on yllättävän raskasta, mutta pääsimme kuitenkin ylös asti, joten käytännössä se on mahdollista lähes kenellä tahansa! Huomioikaa myös, että kerroksissa lukevat numerot eivät vastaa sitä kerrosta, missä oikeasti olet – oli aika masentavaa huomata luku “neljäs”, kun kiipeämistä oli takana jo vaikka kuinka kauan, mutta se osoittautuikin lopulta viimeiseksi kerrokseksi!

15
5222017P102071216At the top, you get to hear about the architecture, the way people lived in the building and how everything worked, with models of the building to illustrate everything. It also discusses the inspirations for the design, being a more imaginative part of the tour.

The main part comes when you reach the roof. We were told we’d see the audiovisual show after which we’d walk across the whole roof, which made us think we’d have time to take pictures after the actual show, but please note that that’s not really the case. As soon as it was over, we started walking towards the exit while we tried to snap a couple of quick pictures. Luckily I’d been taking some photos of the views during the audiovisual show, because the views were spectacular too. The show in itself was amazing, with music and varying visuals. I hear George Lucas was inspired by the statues and there was a Star Warsy feeling to the show every now and then. I’ll post a clip on YouTube very soon, but I’ll obviously let you know when I have. 🙂

Ylimmässä kerroksessa kuullaankin enemmän arkkitehtuurista sekä rakennuksen historiasta ja elämästä, minkä lisäksi sieltä löytyy havainnollistavia pienoismalleja. Tähän osaan kierrosta kuuluu myös mielikuvituksellisemmat osiot, joissa pohditaan Gaudín mahdollisia inspiraation lähteitä.

Kierroksen pääosio on kuitenkin katolla. Meille sanottiin, että audiovisuaalisen esityksen jälkeen kävelisimme koko katon läpi, ja ajattelimme, että silloin olisi aikaa ottaa kuvia, mutta huomatkaa, että aikaa ei oikeastaan ole esityksen päätyttyä. Onneksi otin kuvia myös esityksen aikana, sillä näkymät katolta olivat upeat. Esitys itsessään oli mieletön. George Lucaskin kuulemma inspiroitui katon patsaista, ja esityksestä tulikin paikoin hieman Star Wars -henkinen. Laitan videon pian YouTubeen. 🙂23

21P1020736
134112414121825272619I’ll be posting more about Gaudí soon, so stayed tuned for the likes of Sagrada Familia and Parc Güell!

Book your La Pedrera tour here!


Jatkan Gaudísta enemmän pian, keskittyen päiväsaikaisiin nähtävyyksiin, joten jos esim. Sagrada Familia ja Parc Güell kiinnostavat, pitäkäähän silmällä blogiani!

Varaa La Pedrera -kierros täällä!

 

 

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s