Castle Howard

IMG_5919I will focus on photos this time, as they will tell you more than I could, but just so you’ll know what I’m on about: Castle Howard is a huge estate near York, UK (some 15 miles away, but there’s a direct bus – but get to the bus stop on time… When I went with my parents, they had to keep trying to make the bus driver wait for me as I was running from the other side of York’s centre – despite my parents’ persuasion skills, the bus driver was just about to leave when I finally made it). While the actual “castle” is definitely worth a visit, with a bunch of statues, old furniture and other items to look at, you should also reserve some time for the gardens and general surrounding areas (the photos will show you why). If you’re lucky, you might also see some peacocks around!

Keskityn tällä kertaa lähinnä kuviin, koska niistä saa paremman käsityksen kuin minkäänlaisista selityksistä. Mutta tässä lyhyt kuvaus kuitenkin, jotta tiedätte, mistä on kyse: Castle Howard on valtava kartano Yorkin lähellä Englannissa (n. 25km päässä, mutta sinne on suora bussiyhteys – mutta suosittelen menemään pysäkille ajoissa… Kun olin itse menossa Castle Howardiin vanhempieni kanssa, heidän piti yrittää pitää bussia pysäkillä, kun itse olin vasta juoksemassa paikalle toiselta puolelta Yorkin keskusstaa. Vanhempieni suostuttelutaidoista huolimatta kuski oli juuri lähdössä, kun vihdoin saavuin perille). Vaikka kartano itsessään on ehdottomasti vierailun arvoinen monine patsaineen, vanhoine huonekaluineen ja esineineen, kannattaa myös varata aikaa puutarhaa ja ympäröiviä alueita varten (kuvista varmasti käy ilmi, miksi). Lisäksi siellä saattaa törmätä jopa riikinkukkoihin!

IMG_5862

There’s an entrance fee that allows you to visit many of the rooms (“room” sounds like an understatement really, as they’re all almost like individual exhibitions) of the building, and even their chapel, while some are still in regular use.

If you’re into TV and film tourism, Castle Howard also featured on Brideshead Revisited (both in the 80s version as well as the 2008 cinema remake) as Brideshead, so you can see the sets created specifically for that and read about the background and circumstances that led to using Castle Howard as a filming location.

Pääsymaksua vastaan pääsee suureen osaan “linnan” huoneista (sana “huone” kuulostaa ehkä liian tavanomaiselta, sillä jokainen niistä on ehkä ennemminkin oma näyttelynsä) ja jopa kappelin, mutta osa on edelleen omistajaperheen aktiivisessa käytössä.

Jos TV- tai elokuvaturismi kiinnostaa, Castle Howard nähtiin Mennyt maailma -sarjassa 80-luvulla (Brideshead Revisited) sekä 2008 elokuvaversiossa. Paikan päällä saakin lukea kuvauksista ja siitä, miksi Castle Howard päätyi kuvauspaikaksi. Lisäksi kuvauksissa käytetyt tilat on jätetty pitkälti sellaisiksi kuin silloin.

Anyway, I’ll let you see it for yourself now:

IMG_5817IMG_5811IMG_5842IMG_6146IMG_6057IMG_5745IMG_5769IMG_5772IMG_6122IMG_5955IMG_6102IMG_6052IMG_6042IMG_5946IMG_5945IMG_6157IMG_6163

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s