Yyteri Beach: Finland as a beach holiday destination

IMG_6058[1]

 

 

 

(Photos by my family)

When you think of Finland, its sand beaches may not be the first thing to come to mind. I can’t say the same for myself, having spent a large amount of my childhood near the best beach in Finland – and arguably one of the best beaches in all of Europe (The Guardian seems to agree). Yyteri’s dunes and a shoreline of 6 kilometres attract people from further away and I have to say, despite having visited it at least once a year (often more than that) for as long as I can remember (and probably long before that too), I’m still not bored of it in the slightest. It’s guarded by woods and it’s usually pretty calm even when it’s full of people, and you can often find it nearly empty if you go late in the evening. Of course it will be quite a bit more chilly in the evening so you may not want to lie on the sand, but in the summer, the sun stays up pretty late so it’s a really nice walk if nothing else.CAM00322[1]

Tämä ei välttämättä suomalaisille lukijoille ole kovin uusi vinkki – mutta ehkäpä vielä joillekin. Suomea ei tosiaan tunneta sen hiekkarannoista, mutta itselleni Yyterin upeat rannat kuuluvat Suomeen tosi oleellisesti, koska olen viettänyt aika paljon aikaa sielläpäin aina lapsuudesta asti. Enkä ole ainoa, jonka mielestä Yyteri on Euroopan parhaimpia rantoja, sillä se on päässyt jopa tähän Guardianin listaan.

Yyterin dyynit ja kuuden kilometrin rantalinja houkuttelevat kävijöitä kauempaakin ja täytyy kyllä sanoa, että vaikka olen käynyt Yyterissä vähintään kerran vuodessa (useimmiten enemmänkin) niin kauan kuin muistan (ja sitä ennenkin), en ole kyllästynyt siihen ollenkaan. Itse ranta on mukavasti puiden suojassa rauhallisessa paikassa. Siellä on toki aika paljon hälinää päiväsaikaan kesäsin, mutta jos sinne suuntaa illemmalla, ranta on usein lähes tyhjä. Silloin on toki viileämpää eikä rannalla ehkä tee hirveästi mieli loikoilla, mutta siellä voi hyvin käväistä ihan vain kävelylläkin.

yyteriCAM01185[1]IMG_0142[1]
Okay, the water might not be as warm as on the Spanish coast, but as long as you don’t go swimming the first day it reaches 20 degrees outside, it shouldn’t be cold either. Plus the sand is amazingly fine and powdery, which makes up for pretty much everything. And that’s not even the coolest bit: even The Rolling Stones have played there (my grandmother went to see their performance there in the 60s).

Okei, Suomen merivesi ei ehkä ole yhtä lämmintä kuin Espanjan rannikolla, mutta ei sen pitäisi kovin kylmääkään olla, kunhan malttaa odottaa, että lämpimiä kelejä on jatkunut hetken. Lisäksi Yyterin rantahiekka on ihanan hienoa ja puuterimaista – ehkä makein puoli on kuitenkin se, että jopa Rollarit on soittaneet siellä (mummoni oli jopa katsomassa niitä siellä 60-luvulla!).
CAM00332[1]

111[1]
If you’re not a fan of big beaches, there’s a bunch of smaller ones in the area as well. The surrounding villages are absolutely lovely too (plus there’s a bigger town nearby, Pori) – but that’s a whole new topic, I’ll discuss it in more length in a separate post.

Jos et erityisemmin pidä isoista rannoista, lähistöltä löytyy kyllä pienempiäkin hiekkarantoja, joilla on yleensä paljon vähemmän porukkaa. Yyterin ympärillä olevat kylätkin ovat todella ihania ja kivoja (ja toki se on myös Porin lähellä) – mutta se onkin jo aivan uusi aihe, josta jatketaan myöhemmin erikseen!201[1]IMG_6079[1]

3 comments

  1. Yyterissä on mukavaa se, että ranta on pitkään sopivan matala lapsille. Toisaalta aikuisille sopivan syvyistä vettä riittää myös ja on tilaa vaikkapa heitellä frisbeetä. Ihana ranta 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s